Last van Blaren?

10 juni 2014

Alles over het voorkomen en behandelen van blaren

Blaren, het meest voorkomende probleem tijdens wandel- en trektochten, zijn pijnlijk en lastig. Ze bederven je wandelplezier en verminderen het prestatievermogen. Blaarvorming is een reactie van de huid om beschadiging van de onderliggende weefsels door de continue druk of wrijving te voorkomen. Lees verder.

 

**********************************************************

Blaren

Alles over het voorkomen en behandelen van blaren

Blaren, het meest voorkomende probleem tijdens wandel- en trektochten, zijn pijnlijk en lastig. Ze bederven je wandelplezier en verminderen het prestatievermogen. Vocht, wrijving, hitte en kou hebben invloed op het ontstaan van blaren. Blaarvorming is een reactie van de huid om beschadiging van de onderliggende weefsels door de continue druk of wrijving te voorkomen.

HOE ONTSTAAN BLAREN?
Onze huid is slechts 1 tot 1,5 mm dik en bestaat uit twee verschillende lagen: de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (dermis), van elkaar gescheiden door het basaalmembraan (BM). Wanneer voortdurend wrijving op de huid wordt uitgeoefend kunnen holtes tussen deze huidlagen (in het BM) ontstaan. Deze holtes vullen zich met vocht, waardoor een blaar ontstaat. Een holte in de epidermis of het basaalmembraan vult zich doorgaans met helder vocht. Wanneer de holte zich echter in de lederhuid vormt kan een bloedblaar ontstaan.

HOE VOORKOM JE BLAREN?

  • Verwijder te dikke, ruwe of onregelmatige eeltlagen.
  • Verstevig je voethuid om blaren te voorkomen. Begin 2 tot 3 weken voorafgaand aan een lange wandeltocht om je voeten dagelijks in te spuiten met de verkoelende Care Plus® Camphor Spray. Camphor Spray reinigt bovendien de huid, waardoor een pleister beter blijft plakken.
  • Plak zwakke plaatsen voor een wandeltocht dakpansgewijs af met tape.
  • Draag ventilerende en ingelopen schoenen, die zijn afgestemd op het terrein.
  • De onzichtbare crème van de Care Plus® Foot Protector Stick geeft verlichting bij het dragen van slippers en sandalen. Shea Butter verzorgt en verzacht de huid van je voeten en DEFENSIL® kalmeert de huid en vermindert roodheid.
  • Draag passende sokken zonder naden. Trek regelmatig tijdens een wandeltocht droge sokken aan.
  • Voorkom onregelmatigheden (steentje, dubbel zittende sok) in je schoenen.
  • Houd je voeten droog met Care Plus® Foot Powder. De voetpoeder droogt en verkoelt de huid en vermindert en voorkomt een branderig gevoel.

HOE BEHANDEL JE EEN GESLOTEN BLAAR?
Een gesloten blaar, waarbij de gehele huid nog in tact is, is een uitstekende bescherming tegen infecties. Wanneer de blaar je niet teveel overlast bezorgt, laat deze intact om infecties te voorkomen. De blaar geneest vanzelf in ongeveer twee  weken tijd. Je kunt een Care Plus® blarenpleister aanbrengen om pijn en druk te verlichten. Wanneer je echter met een gesloten blaar doorloopt worden de huidlagen verder uit elkaar gedrukt door de blijvende wrijving en druk. De blaar wordt dus groter.

Doorpikken
Met de Care Plus® First Aid Kit Walker ben je goed voorbereid om blaren te behandelen. Deze ehbo-set is optimaal uitgerust om letsel aan de voeten te voorkomen of behandelen. Om met zo min mogelijk problemen verder te lopen kan je een blaar doorprikken (draineren) en behandelen. Ga zo schoon mogelijk te werk. Verwijder zand en stof en spray Care Plus® Camphor Spray om je voeten te verkoelen en ontsmetten en onaangename geurtjes te verwijderen. Laat je voeten drogen aan de lucht. Maak je handen schoon met Care Plus® Pro Hygiene Gel, Care Plus® Camphor Spray of met alcoholdoekjes. Ontsmet de blaar om omgeving met alcoholdoekjes. Prik voorzichtig met het steriele bloedlancet een gaatje aan beide kanten van de looprichting van de blaar. Druk met het bloedlancet voorzichtig het vocht uit de blaar. Laat de blaar zoveel mogelijk intact. Nooit het vel op de blaar wegknippen. Is er sprake van een bloedblaar, dan is deze waarschijnlijk ontstaan is in de lederhuid. Bij het openen van deze blaren krijgen bacteriën directe toegang tot de lederhuid of dieper gelegen huiddelen. Dit vergroot de kans op een infectie. Om deze reden een bloedblaar alleen openprikken (draineren) als het echt niet anders kan. Indien je de bloedblaar van iemand anders behandeld, vermijd dan contact met bloed in verband met infectieziekten. Besteed extra aandacht aan hygiënisch werken.

Afplakken
Ontsmet de omgeving van de blaar opnieuw met alcoholdoekjes. Plak de blaar vervolgens
dakpansgewijs af met tape of een Care Plus® blarenpleister. Kies de juiste maat of vorm. Care Plus® Blister Plasters zijn verkrijgbaar in Small, Medium en Finger & Toe. Verwijder het papier en plaats de pleister aan de bovenkant van de blaar. Voor het beste resultaat niet herpositioneren. Druk de Blister Plaster aan en strijk de randen glad. Verwijder de pleister pas als deze vanzelf loslaat. Dit kan enkele dagen duren. Eerder verwijderen? Trek de pleister langzaam en voorzichtig dicht langs de huid los. Blijf een Care Plus® Blister Plaster gebruiken totdat de blaar volledig is geheeld.

HOE BEHANDEL JE EEN OPEN BLAAR ?
Bij een open blaar is de huid kapot. Ga ook hier zo schoon mogelijk te werk. Verwijder zand en stof en spray Care Plus® Camphor Spray om je voeten te verkoelen en ontsmetten en onaangename geurtjes te verwijderen. Laat je voeten drogen aan de lucht. Maak je handen schoon met Care Plus® Pro Hygiene Gel, Care Plus® Camphor Spray of met Alcoholdoekjes. Ontsmet met alcoholdoekjes de omgeving van de blaar, maar niet in de wond zelf. De losse huidflap niet verwijderen maar schoonmaken en over de wond leggen. Alleen wanneer dit niet mogelijk is de huidflap wegknippen. Kies het juiste formaat Care Plus® blarenpleister. Zie ‘afplakken’ hierboven.