5 dingen die een REIZIGER moet weten over ZIKA

20 december 2018

In onze 23+ jaar ervaring in gezondheidsbeschermende reisbagage hebben we nooit een infectieziekte gezien waar de media zoveel aandacht aan geven en die wereldwijde bezorgdheid creëert als het Zika virus in de afgelopen week. Begrijpelijk, aangezien het gezondheidsrisico enorm is. 

Dus, laten we antwoord geven op de vijf meest gestelde vragen die wij in de laatste dagen hebben ontvangen

1) Wat is het Zika virus precies?

2) Waar komt Zika voor?

3) Wat betekent het voor reizigers?

4) Hoe kan ik mezelf beschermen tegen Zika?

5) Waarom is het nu een pandemie, terwijl Zika al meer dan 60 jaar voorkomt?

 

1) Wat is het Zika virus precies?

Zika is een virus. Zika is gerelateerd aan Dengue en Chikungunya. Eén op de vier mensen die Zika oplopen zullen symptomen ontwikkelen. Symptomen treden 2-7 dagen op na de beet / besmetting en duren een paar dagen. De bekende symptomen zijn lichte koorts, huiduitslag, hoofdpijn, gewrichtspijn en conjunctivitis. Zika kan mogelijk leiden tot het Guillain-Barré syndroom of microcefalie bij baby's. Er is geen vaccin beschikbaar. Het Zika virus wordt overgebracht door muggen van de Aedes soort. Deze mug komt ook voor in stedelijke gebieden en is in tegenstelling tot de malariamug vooral overdag actief. Zwangere vrouwen lopen hetzelfde risico op infectie met het zikavirus als de rest van de bevolking.

 

2) Waar komt Zika voor?

Zika komt voor in (bron WHO, 29 januari 2016) Barbados, Bolivia, Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Sint Maarten, Suriname, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Venezuela. Op deze landkaart is te zien waar Zika voorkomt: http://www.paho.org/hq/images/stories/AD/HSD/IR/Viral_Diseases/Zika-Virus/2016-cha-autoch-human-cases-zika-virus-ew-3.jpg?ua=1

 

3) Wat betekent het voor reizigers?

Wij adviseren reizigers informatie in te winnen of hun gewenste reisbestemming een Zika risicogebied is. Controleer dit voordat de reisplannen definitief worden. Maak een weloverwogen beslissing om de reisplannen voort te zetten. Vooral zwangere vrouwen moeten overwegen om niet te gaan of hun reis uit te stellen. Ga je toch naar een zikagebied? Neem dan grondige voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om gezond te blijven!

 

4) Hoe kan ik mezelf beschermen tegen Zika?

Eenvoudig. Geen muggenbeet, geen Zika. Overdag bijtende muggen kunnen het Zikavirus overbrengen. Ons advies is:

A. Laat stilstaand water weglopen. Muggen leggen hun eitjes hierin. Je wilt niet dat deze eieren uitkomen, hierdoor neemt de muggenoverlast immers alleen maar toe!

b. Laat je niet bijten. Hier zijn onze 3 gouden regels:

i. Draag insectenwerende kleding en (met permetrine geïmpregneerde) sokken

ii. Breng hoogwaardige insectenwerende middelen met DEET, picaridin of Citriodiol (citroen eucalyptus) aan op de onbedekte huid

iii. Slaap onder een geïmpregneerde klamboe

 

5) Waarom is het nu een pandemie, terwijl Zika al meer dan 60 jaar voorkomt?

Het Zika virus is de volgende in de rij om grondgebied te winnen, na het West-Nijlvirus in de jaren negentig, en Dengue en Chikungunya in meer recente jaren. Deze muggensoort (Aedes) is een belangrijke overbrenger van deze virussen. Reizigers spelen een rol bij het uitbreiden van het geografische gebied, evenals de handel in tweedehands (auto)banden en Lucky bamboe. Zika zal zeker niet de laatste besmettelijke ziekte zijn die we zien oprukken en verspreiden. Gedragsverandering is noodzakelijk om de muggenpopulatie te beheersen, of beter nog te verlagen, en betere  persoonlijke bescherming tegen muggenbeten te promoten.

 

Paniek zal niet helpen, gezond verstand wel. Draag bij aan het laatstgenoemde.

 

Arnoud Aalbersberg, mede-oprichter van Tropenzorg, het bedrijf dat ‘safe travels and great stories’ faciliteert.