WK 2014: Onbezorgd op reis naar Brazilië

6 mei 2014

Op 12 juni start het WK in Brazilië. Maar liefst 5000 Oranje supporters reizen over ruim een maand naar deze (sub)tropische bestemming. Een verre reis vraagt om een goede voorbereiding. Lees hier onze tips.

De eerste wedstrijd
Op 12 juni start het WK in Brazilië. Maar liefst 5000 Oranje supporters reizen over ruim een maand naar deze (sub)tropische bestemming. Op 13 juni speelt Oranje in Salvador, op 18 juni in Porto Alegre en op 23 juni in Sao Paolo. En daarna….dat kunnen we alleen maar hopen!

Dengue en Malaria risico
Een verre reis vraagt om een goede voorbereiding. In juni en juli is het in Brazilië ongeveer 28 graden en regent het gemiddeld 24 dagen. Voor muggenlarven zijn dat dé ideale omstandigheden. In Brazilië loop je het risico om Dengue of Malaria op te lopen. De tijgermug steekt overdag en is verantwoordelijk voor 50-100 Dengue besmettingen per jaar wereldwijd. De malariamug steekt na zonsondergang en is verantwoordelijk voor 1 miljoen doden per jaar wereldwijd. Het is dus belangrijk om je zowel overdag en ’s nachts tegen muggenbeten te beschermen. Er bestaat geen vaccin tegen Dengue en Malaria. Muggenbeten voorkomen is dus echt belangrijk. Het slikken van malariatabletten wordt voor sommige speelsteden geadviseerd. Laat je hierover adviseren door je huisarts of GGD.

Hoe voorkom je een muggenbeet?
Bedek je lichaam zo veel mogelijk met kleding: lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen. Onze kledinglijn is van nature zowel zon- als muggenwerend, dus zonder impregnatie van textiel. Gebruik een insectwerend middel met DEET op de onbedekte huid. Onze DEET 50% biedt tot 10 uur bescherming tegen (malaria)muggen. Zorg daarnaast voor een mugvrije (slaap)kamer. Op reis is een hor zo geïmproviseerd met een Bug Sheet. Een lichtgewicht geïmpregneerde klamboe biedt optimale bescherming tegen (malaria)muggen, luizen, bedwantsen en vlooien. Er bestaat al een lichtgewicht muskietennetten van slechts  150 gram. Ook het gebruik van een goed werkende airconditioning helpt muggen af te weren.

Vaccinaties
Voor Brazilië worden vaccinaties voor Gele Koorts, Hepatitis A en DTP geadviseerd. Haal deze uiterlijk eind mei.

WK op de WC?
Voor drinkwater vervuild met micro-organismen geldt dat één schadelijk organisme al gevaar voor de gezondheid kan opleveren. Denk hierbij aan infectieziekten van veelal het maag-/darmkanaal, zoals diarree, buiktyfus, cholera en hepatitis A. Diarree is een veelvoorkomende kwaal in warme landen. Ben je de pineut? Het is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Drink extra water, eventueel aangevuld met O.R.S. Met de volgende tips zit je niet het hele WK op de WC: eet vlees of vis gekookt of goed doorbakken en schil zelf je fruit. Kook leidingwater voor consumptie, of gebruik een filter of water desinfectiemiddel. Koop fleswater in de originele, gesloten verpakking en neem bij twijfel koolzuurhoudend water. Poets ook je tanden met gezuiverd, of fleswater.

Zon en hitte
In een warm en vochtig klimaat kunnen wondjes sneller ontsteken. Neem daarom een goed gevulde EHBO-kit mee om wonden te behandelen en verbinden.
Draag bedekkende (UV-werende) kleding en een hoedje om jezelf tegen de schadelijke gevolgen van de zon te beschermen. Smeer royaal en regelmatig met SPF 30 of 50. Een goede maat is 1 theelepeltje voor het gezicht. Voor een arm of been heb je 2 theelepeltjes nodig. Voor de gemiddelde romp of rug heb je 4 theelepeltjes nodig. Anti-zonnebrand producten dienen altijd 30 minuten voor blootstellen van de huid aan de zon aangebracht te worden. Indien een zonnebrandcrème wordt gebruikt in combinatie met een insectwerendmiddel laat de zonnebrandcrème eerst 20 minuten intrekken. Breng vervolgens het insectwerendmiddel aan en laat dit 10 minuten opdrogen. Ga pas daarna de zon in.
Drink voldoende water en wees matig met alcohol. Bij zware inspanning kan veel vocht worden verloren. Een combinatie van de juiste hoeveelheden zouten en suikers vergroten de opname van water tijdens lichamelijke inspanningen. Een glucose-zoutenpreparaat zoals de O.R.S. bevordert de opname van water tijdens lichamelijke inspanningen.

Blijf op de hoogte van onze innovaties en volg ons op www.facebook.com/CarePlusNL.