Wereld Malaria Dag

25 april 2014

25 april, Wereld Malaria Dag - Bij Tropicare vinden wij het belangrijk om je onbezorgd te laten reizen met onze Care Plus® producten. Onze maatschappelijke betrokkenheid gaat echter verder. We werken mee aan een malariavrije wereld in 2030. Een dergelijke ambitieuze visie is ons op het lijf geschreven. Sinds 1992 zet onze organisatie zich met hoofd en hart in voor het concept reizen en gezondheid. Meer weten over onze visie, lees hier verder.

Foto: Tropicare oprichter en CEO Arnoud Aalbersberg op bezoek op Rusinga Island, Kenia. In dit malaria risico gebied wordt door Wageningen University veldonderoek gedaan met de muggenval.

*****************************************************************************

Op 25 april is het wereld malaria dag, een initiatief van de lidstaten van de wereld gezondheidsorganisatie (WHO). Op deze dag wordt het belang van verdere investeringen en aanhoudende politieke inzet voor malaria preventie en bestrijding onder de aandacht gebracht.

Tropicare werkt aan een malariavrije wereld in 2030
Nederlandse organisatie met ambitie op wereldformaat

Onze visie
Bij Tropicare vinden wij het belangrijk om de reiziger onbezorgd te laten reizen met onze Care Plus® producten. Onze maatschappelijke betrokkenheid gaat echter verder. We werken mee aan een malariavrije wereld in 2030. Een dergelijke ambitieuze visie is ons op het lijf geschreven. Sinds 1992 zet onze organisatie zich met hoofd en hart in voor het concept reizen en gezondheid. Door een bewezen track-record en doorlopende stroom productinnovaties ontstaat de situatie dat zowel klanten (in 25 landen),  leveranciers en media meehelpen om ons doel te realiseren. Met concrete korte, middel lange en lange termijn doelstellingen, werken wij in een rechte lijn naar onze stip aan de horizon, de zogenaamde BHAG.

Muggen afweren, bestrijden en lokken
Kennis delen en productontwikkeling zijn onze speerpunten om een malaria vrije wereld in 2030 te realiseren. Wij investeren continue in geweldige oplossingen om muggen af te weren te bestrijden en te lokken.

Over Malaria

  • ernstige infectieziekte, veroorzaakt door de steek van een besmette mug
  • de gevaarlijkste vorm Malaria Tropica kan zonder behandeling binnen enkele weken dodelijk aflopen
  • elke 60 seconde sterft er een kind aan Malaria
  • jaarlijks 1.000.000 malariadoden
  • komt voor in (sub)tropische gebieden, door toerisme, transport en wereldhandel komen inheemse muggensoorten nu ook in Europa terecht
  • in een aantal gebieden heeft de parasiet weerstand ontwikkeld tegen malariamiddelen/medicijnen
  • komt voor in 109 landen 
  • geen vaccin beschikbaar

Muggen afweren
Het afweren van muggen is veelal een kwestie van logisch verstand. Met een aantal eenvoudige tips ben je al goed op weg. Grijp niet meteen naar de insectenspray, maar kijk eerst eens kritisch naar je leefomgeving. Volgelopen bloembakken en verstopte dakgoten zijn de ideale leefomgeving voor muggen. Omkeren en ontstoppen luidt ons advies: gratis, simpel en uiterst doeltreffend. De malariamug steekt vooral na zonsondergang. Door horren voor de ramen en deuren te plaatsen of deze na zonsondergang te sluiten zorg je voor een mugvrije (slaap)kamer. Op reis is een hor zo geïmproviseerd met onze Bug Sheet. Ook het gebruik van een goed werkende airconditioning helpt muggen af te weren. Daarnaast adviseren wij om je lichaam zo veel mogelijk met kleding te bedekken: lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen. Onze kledinglijn is van nature zowel zon- als muggenwerend, dus zonder impregnatie van textiel. Wel zo gezond voor de drager, wiens huid in direct contact staat met de stof, en voor het milieu. Met deze innovatie waren we in 1997 de eerste op de markt.

Muggen bestrijden
Het slapen onder een geïmpregneerde klamboe staat garant voor een veilige en ontspannen nachtrust. Onze eerste netten kwamen in 1997 op de markt. Ondanks de toegepaste minimale impregnatiedosis, zijn de netten uiterst werkzaam tegen (malaria)muggen, luizen, bedwantsen en vlooien. De behoefte van reizigers verandert en de techniek staat niet stil. Daarom brengen wij dit jaar een assortiment lichtgewicht muskietennetten met langdurige impregnatie op de markt, conform de geldende regelgeving voor biociden binnen de Europese Unie en daarbuiten, én conform de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De netten zijn door de vakjury van ANWB bekroond met een Op Pad Award. Dankzij de materiaal besparende 4 hoekige-mazen is ons lichtgewicht assortiment tot wel 50% lichter dan bestaande netten. Pas daarna volgt het gebruik van een insectwerend middel met DEET op de onbedekte huid. Onze Care Plus Anti-Insect DEET 50%, in het assortiment sinds 1994, biedt tot 10 uur bescherming tegen (malaria)muggen. Als alternatief bieden wij Natural, zonder Deet en op basis van natuurlijke lemon-eucalyptus extracten. Natural, met 30% Citriodiol®, biedt tot 6 uur bescherming.

Muggen lokken
Tropicare ondersteunt een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek van het Laboratorium van Wageningen University, waarmee wordt gezocht naar een oplossing om de (malaria)mug bij de mens weg te houden. Een onderzoeksgroep onder leiding van Professor Takken heeft lokstoffen ontwikkeld waardoor muggen aangetrokken worden. Deze stoffen worden ingezet om muggenpopulaties in Afrikaanse dorpen weg te lokken en te vangen, zodat het risico op de beet van een malariamug zo sterk verkleind wordt dat de malaria verdwijnt. Wij doneerden 28 muggenvallen, de zogenaamde MMX Counterflow Mosquito traps in 2012. De vallen zijn belangrijk om informatie over malariamuggen in en om het huis te verkrijgen. Op basis daarvan kunnen nieuwe bestrijdingstechnieken ingezet worden. Op het Keniaanse Rusinga Island vindt het veldonderzoek plaats. Afgelopen jaar bezocht Arnoud Aalbersberg, oprichter en CEO van Tropicare, het project. De resultaten van het veldonderzoek zijn veelbelovend. De muggenvallen brengen de muggenpopulatie in de hutten omlaag en daarnaast bieden de accu en het zonnepaneel van de muggenval nog een ander voordeel. Deze geven stroom voor verlichting en een oplaadmogelijkheid voor de mobiele telefoon (want die heeft iedereen!). Om ook de reiziger naar malaria-risicogebieden een oplossing te kunnen bieden, zijn wij geïnteresseerd om ervaring op te doen met een portable muggenval. Een mooi innovatiestreven voor Care Plus en een stap dichterbij een malariavrije wereld in 2030!

Blijf op de hoogte van onze innovaties en volg ons op www.facebook.com/CarePlusNL.

 

Foto: Alex Hiscox van de Wageningen University en Bruno Otieno (field entomologist) bespreken de werking van de  muggenval