Filmpje: Stop de teek in 3 stappen

15 april 2014

Wil jij ook zorgeloos buiten kunnen wandelen, sporten en spelen, zonder risico op de ziekte van Lyme? Wij vertellen je 3 belangrijke tips om teken te voorkomen, verwijderen en testen. Bekijk het filmpje.

Eerst een paar feiten. In Nederland worden meer dan 1.200.000 tekenbeten per jaar geregistreerd. Ruim 22.000 beten leiden tot besmetting. 1 op de 4 teken is besmet met de borrelia bacterie. Teken zijn actief in het struikgewas en het hoge gras, van april tot juli. Teken komen dus altijd van onderen.

Stap 1: voorkomen. Hoe voorkom je een tekenbeet? Bedek je huid zoveel mogelijk en stop je broek in je sokken. Draag bij voorkeur geïmpregneerde sokken en gebruik een insectwerendmiddel op de onbedekte huid. DEET 50% beschermt tot 5 uur tegen teken.

Stap 2: Verwijderen. Hoe verwijder je een teek? Ben je toch gebeten? Minimaliseer het besmettingsrisico. Verwijder een teek binnen 8 uur en haal de teek in zijn geheel weg. Desinfecteer daarna de beetplek met alcohol. Zet de datum en beetplek in je agenda. Wat moet je niet doen? Verdoof de teek niet met alcohol, en verhit de teek niet met een sigaret. Dan geeft de teek als reactie via zijn speeksel zijn ziekteverwekkers af. Gebruik een tekentang om een teek snel, veilig en eenvoudig te verwijderen. Druk met je wijsvinger op het achterstuk van de tang: de grijper gaat nu open. Plaats de grijper voorzichtig over de teek heen -- zo dicht mogelijk tegen de huid -- en laat de grijper vervolgens sluiten. Draai een beetje naar links en rechts. De teek komt gedeeltelijk los. Trek de teek met een paar voorzichtige rukjes rechtstandig uit de huid. Desinfecteer de beetplek met alcohol.

Stap 3: Testen. Hoe test je een teek op de Borrelia bacterie? De borrelia bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Teken zijn niet altijd besmet. Gebruik de tekentest om vast te stellen of de verwijderde teek de borreliabacterie bij zich draagt. Doe de teek in het proefbuisje en voeg vloeistof toe. Verpulver de teek en doe met de pipet 3-4 druppels op het testoog van de cassette. Verschijnt er een lijntje bij controlegebied C, dan is de test goed uitgevoerd. Verschijnt er een lijntje bij testgebied T, dan is de testuitslag positief. Raadpleeg dan direct je huisarts! Hoe eerder je begint met een behandeling, hoe groter de kans van slagen. Wanneer ga je naar de huisarts? Als de teek is volgezogen en als de teek langer dan 8 uur in de huid heeft gezeten. Bij een positief resultaat van de tekentest. En wanneer er op de beetplek een rode ringvormige plek ontstaan, de Erythema migrans. Deze verschijnt in 35-50% van de gevallen. Raadpleeg ook een huisarts bij gezondheidsklachten.

Stop de teek in 3 stappen. Stap 1: Zorg dat je niet gebeten wordt door een teek. Stap 2: verwijder de teek op een veilige manier. Stap 3: test de teek voordat je naar de huisarts gaat.