Stop de teek

1 april 2014

Op 7 april start de Week van de Teek. Hier lees je meer over het voorkomen, verwijderen en testen van teken.

Stop de teek
Alles over het voorkomen, verwijderen en testen van teken

Elk jaar worden ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders gebeten door een teek. Meestal is zo’n beet onschuldig, maar in de laatste decennia is het risico op besmetting met de Borrelia bacterie flink toegenomen. Hoe riskant is dat en wat kun je doen om die risico’s zo klein mogelijk te houden?

Ziekteverwekkers
Een teek is geen insect, maar een spinachtige geleedpotige parasiet die leeft van het bloed van mensen en vooral van dieren. Teken zijn er het hele jaar, maar ze zijn vanaf mei tot en met september het actiefst: in die periode worden dan ook de meeste tekenbeten gemeld. Van een teek kun je veel last hebben. Want teken kunnen bij het bloed zuigen virussen, bacteriën, parasieten en zelfs gif overbrengen. Wordt de teek verdoofd (alcohol) of verhit (sigaret), dan raakt hij in shock en geeft als reactie via zijn speeksel zijn ziekteverwekkers af.

De ziekte van Lyme
De bekendste en gevaarlijkste bacterie die een teek bij zich kan hebben, is de bacterie Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. In Nederland draagt ongeveer 24% van de teken de Borrelia bacterie bij zich. Per jaar zijn er 22.000 besmettingen met de ziekte van Lyme, maar dat aantal stijgt. Als je er snel bij bent, is die infectie te behandelen met een intensieve antibioticakuur. Doe je dat niet, dan kun je maanden of jaren later ernstige klachten krijgen, zoals gewrichtspijn, hartritmestoornissen en aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Hoe voorkom je een tekenbeet?
Er is geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. Daarom is het van groot belang dat je een tekenbeet voorkomt. Teken leven niet hoog in bomen, maar in het gras, struikgewassen, heide en in lage begroeiing. Daarom komen ze meestal als eerste in aanraking met je voeten, enkels en onderbenen. Bedek je huid zoveel mogelijk en stop je broekspijpen in je sokken. Met geïmpregneerde sokken bescherm je je voeten en enkels nog beter tegen teken. Onbedekte huid kun je het beste insmeren met een insectwerendmiddel op basis van Deet. Deet 50% beschermt tot 5 uur tegen teken en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Alternatief voor DEET is Care Plus® Natural, geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Natural beschermt tot 4 uur tegen teken.

Een teek verwijderen
Ben je in een risicogebied? Controleer jezelf, je partner en je kinderen dan regelmatig op teken. Na een tekenbeet moet je snel handelen. Als je wacht op de eerste ziekteverschijnselen kan de besmetting al chronisch zijn. Zorg ervoor dat de teek binnen 8 uur wordt verwijderd, zo minimaliseer je het besmettingsrisico. Haal de teek in zijn geheel weg en desinfecteer de beetplek daarná met alcohol. Je haalt de teek eenvoudig en veilig weg met de Care Plus® Tick-Remover. Noteer in je agenda: de datum van de tekenbeet, de beetplek op je lichaam, het gebied waar je de tekenbeet hebt opgelopen.

Zelf teken testen op de Borrelia bacterie
Ga altijd naar je huisarts als er een rode ring (Erythema migrans) rondom de beetplek ontstaat of als je klachten hebt. Deze verschijnt binnen drie weken op de beetplek en kenmerkt het eerste stadium van de ziekte van Lyme. De ringvormige plek verschijnt echter niet altijd, maar in (slechts) 35 tot 50% van de gevallen. Hoe eerder je een behandeling start tegen Lyme, hoe beter. Met de Care Plus® Tick-Test kun je zelf meteen na de beet vaststellen of de teek de Borrelia bacterie bij zich draagt, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. De tekentest ziet eruit als een zwangerschapstest en geeft binnen 20 minuten resultaat. Is het resultaat positief, dan kan je huisarts meteen beginnen met behandelen en dit vergroot de kans van slagen.